Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Barcelona - Freddie Mercury



Μια καλή λύση για να ξεφύγουμε από τα διάφορα μπανανιστανικά που ζούμε κάθε μέρα είναι η καλή μουσική ότι κι αν αυτό σημαίνει για τον καθένα. Ένα απο τα αγαπημένα μου κομμάτια είναι το Βarcelona του τεράστιου δημιουργού, τραγουδιστή και performer Fredie Mercury με την Montserat Caballe.

Ίσως η μεγαλύτερη καλλιτεχνική αδικία είναι που δεν πρόλαβε να το παρουσιάσει live στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Barcelona το 1992 (για τους οποίους γράφτηκε), αφού τον πρόλαβε το AIDS τον προηγούμενο Νοέμβριο.



Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Platinum Boys

Οι Α16άρηδες, ο Βενιαμήν, ο Ουράνιος, ο Χριστοδούλου και όλοι όσοι πέρνουν συντάξεις ή/και μισθούς πάνω από πχ 5000 ευρώ, είναι απλοί μισθωτοί; Δεν είναι έχοντες και κατέχοντες; Δεν είναι Golden Boys;

Platinum Boys σίγουρα είναι.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Σκέψεις για την (δωρεάν) εκπαίδευση

Πιστεύω ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να γίνεται με γνώμονα την επιστροφή της επένδυσης. Αν επενδύσει ένα κράτος ή ένας γονιός ένα ποσό σε ένα φοιτητή πρέπει αυτό το ποσό να αποσβένεται από τα μελλοντικά εισοδήματα του φοιτητή που θα προέλθουν από το πλεονέκτημα που αποκόμισε με τη συγκεκριμένη σπουδή. Θα πουν πολλοί ρομαντικοί ότι ο καθένας θα πρέπει να σπουδάζει αυτό που του αρέσει και να κάνει μια δουλιά που τον "γεμίζει". Είναι όμως αυτό εφικτό; Είναι ο αριθμός των επαγγελμάτων ανάλογος με τα γούστα του κόσμου; Κάπου διάβασα ότι 30% των Γάλλων φοιτητών σπουδάζει ψυχολογία. Αν είναι αλήθεια, πρέπει η υπόλοιπη Ευρώπη να έχει ψυχολογικά για να εργοδοτηθούν όλοι αυτοί.

Πρέπει να δεχτούμε ότι η δουλειά είναι κάτι δυσάρεστο στο οποίο υποβαλλόμαστε για κάποιες ώρες τη βδομάδα για να περνούμε καλύτερα τις υπόλοιπες ώρες της βδομάδας. Τι να το κάνω το μάστερ (το οποίο θα μου στοιχίσει 2 χρόνια και πολλά λεφτά) αν  θα έλθω στη Κύπρο και θα παρακαλώ για μια θέση πχ καθηγητή γυμνασίου στα 50 μου μετά από 20 χρόνια ημιεργασίας; Και αφού πριν από εμένα προσλήφθηκαν απόφοιτοι Ελληνικού Πανεπιστημίου που τους πήρε 8 χρόνια για το πρώτο πτυχίο. Το παράδοξο είναι ότι αντί οι νέοι να προτιμούν σπουδές σε επαγγέλματα που υπάρχει ζήτηση, ούτε ότι τους αρέσει (αρέσει η διδασκαλία σε τόσους πολλούς;) επιλέγουν σπουδές που επιλέγουν οι πολλοί και λογικά παραπάνω συναγωνισμός στην αγορά εργασίας, ή αυτοί που πέρασαν τις προεισαγωγικές, καταλήγουν να σπουδάζουν οτιδήποτε πέρασαν πχ γεωπονία άσχετα αν δεν ξεχωρίζουν την ελιά από τον πεύκο.  Το τελευταίο δεν θα ήταν πρόβλημα αν γινόταν με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση μετά από έρευνα της αγοράς αλλά μάλλον γίνεται γιατί είναι δωρεάν!




Τώρα στο αν θα πρέπει να είναι δωρεάν η εκπαίδευση. Δεν θα με πείραζε σαν φορολογούμενο να ήταν δωρεάν η τριτοβάθμια εκπαίδευση αν θα έβγαζε στη κοινωνία επαγγελματίες που θα βοηθούσαν την κοινωνία να βελτιωθεί και "θα επέστρεφαν την επένδυση". Αλλά να πληρώνω για να βγουν στη κοινωνία και άλλοι άνεργοι καθηγητές, δασκάλοι, φιλόσοφοι, Μπιτλολόγοι (δείτε εδώ σχετική ανάρτηση του Φιρφιρή) με πειράζει.

Είναι άδικο για τους μέτριους φτωχούς που δεν θα καταφέρουν να σπουδάσουν; Είναι. Όπως άδικο είναι ένας άριστος σπουδασμένος φτωχός (ή πλούσιος) να κάνει την ίδια δουλειά και λεφτά με κάποιον με λιγότερη μόρφωση. Όπως άδικο είναι να παίρνει την προαγωγή ένας που δεν ξέρει να φκάλει τα μμάθκια του αλλά έχει μάστερ, σε βάρος κάποιου με λιγότερη μόρφωση πού όμως είναι πολύ καλύτερος στη συγκεκριμένη δουλειά.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ελλάς-Κυπρος Ένωσις

Σε μια από τις γέφυρες στο δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού γράφει "Έξω οι Ξένοι-Οχι στην Ομοσπονδία-Ελλάς Κύπρος Ένωση".

Με τα πρώτα δύο διαφωνώ μεν, αλλά καταλαβαίνω τους λόγους γιατί κάποιος μπορεί να σκέφτεται έτσι. Το τρίτο όμως δεν το χωρεί ο νους μου. Πως το αντιλαμβάνονται αυτοί που το γράφουν; Να έχουμε τον ΓΑΠ για πρωθυπουργό και να παίζει το ΑΠΟΕΛ στην Souper League; Να μοιραστούν όλων μας οι μισθοί  δια δύο(τουλάχιστον);  Τη δεκαετία του 50, ίσως και του 60 να ήταν ένα ενδεχόμενο. Σήμερα; Εκτός αν είναι απλώς ένα κενό σύνθημα όπως το "ο Μακάριος Ζει".