Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Επιδόματα.

Έχω κάποιες απορίες και σκέψεις σχετικά με τα επιδόματα που δίνονται στους πολιτικούς πρόσφυγες (ππ) που υποτίθεται είναι τα ίδια που δίνονται στους κύπριους πολίτες. Για παράδειγμα, τα επιδόματα προς τους ικανούς για δουλειά ππ δίνονται επ΄άπειρον, μέχρι να βρουν δουλεία; Αν ναι, (που νομίζω πως έτσι είναι) δεν είναι διάκριση σε σχέση με τους κύπριους πολίτες που παίρνουν ανεργειακό μόνο για 6 μήνες; Ξέρω περίπτωση οικογενειάρχη(και σαν αυτόν υπάρχουν πολλοί) που είναι άνεργος για 1 χρόνο και το εισόδημα της τετραμελής οικογένειας είναι τα 1000 ευρώ μισθός της συζύγου. Γιατί να μην παίρνει και αυτός (δικαιούται;) ανάλογο επίδομα  για να συμπληρώνει τα 2000 που παίρνει μια αντίστοιχη οικογένεια ππ. Μπορεί οποιοσδήποτε Κύπριος πολίτης ικανός για δουλειά, να γίνει λήπτης δημόσιου βοηθήματος; Αν αύριο βαρεθώ να δουλεύκω (ή απολύσουν με) θα δικαιούμαι δημόσιο βοήθημα;

Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, ασφαλώς και δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να αφήσουμε κόσμο να πεινά αλλά  δεν πρέπει να επιβραβεύουμε τη τεμπελιά και τον παρασιτισμό (ανεξαρτήτως υπηκοότητας και καταγωγής) ειδικά σε αυτούς που είναι ικανοί να δουλέψουν. Τα επιδόματα σε (κύπριους και μη) ικανούς για δουλειά, πιστεύω θα έπρεπε να  καλύπτουν τις μίνιμουμ ανάγκες για τη μίνιμουμ περίοδο.

11 σχόλια:

hecate είπε...

Λοιπόν,

1) Όλοι οι Κύπριοι, εφόσον εγγράφονται άνεργοι, δικαιούνται, ναι, δημόσιο βοήθημα

2) Οι αιτητές ασύλου δεν είναι τεμπέληδες ούτε εμεταλλευτές τζιαι εν δουλεύκουν. Απλά δεν έχουν ουσιαστική πρόσβαση στην αγορά εργασίας (τους πρώτους 6 μήνες καθόλου πρόσβαση κ στη συνέχεια μόνο στη γεωργοτηνοτροφία, όπου δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας για να καλύψουν τον αριθμό των αιτητών ασύλου)

3) οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν τα ίδια ακριβώς κοινωνικά δικαιώματα με τους κυπραίους

milaz είπε...

Εξ' όσων γνωρίζω οι αιτητές ασύλου παίρνουν επίδομα μόνο για περίοδο 6 μηνών μεχρι να εξεταστεί η αίτηση τους. Επειδή στην Κύπρο δεν υπάρχουν υποδομές (όπως σε άλλες χώρες) για στέγαση και διατροφή τους, το επίδομα περιλαμβάνει επιπλέον ποσά για κάλυψη αυτών των αναγκών. Αν γίνει το αίτημα τους δεκτό τότε τους βρίσκει το υπουργείο δουλειά και είναι κανονικά πολίτες της χώρας, αλλιώς απελαύνονται. Λένε ότι οι αιτήσεις τον τελευταίο χρόνο εξετάζονται μέσα σε ένα μήνα ακριβώς για να περιορίζονται τα επιδόματα, και να μην υπάρχει κίνητρο για αίτηση ασύλου όταν δεν υπάρχει όντως λόγος.

Ανώνυμος είπε...

@hecate

Τι δημοσιο βοηθημα δικαιουνται αυτοι που ειναι εγγεγραμενοι ανεργοι περαν απο το ανεργειακο επιδομα?

Ποσο καιρο κανει μια αιτηση αιτητη ασυλου η/και προσφυγα να εξεταστει?

Ελεγχεται με ποιον τροπο διαθετουν τα λεφτα τα οποια τους δινοντε σαν επιδομα ενοικιου και οι συνθηκες διαβιωσεις των μεταναστων? Βασικα τζεινο που θελω να μαθω ειναι αν το κρατος ελεγχει οτι οι ανθρωποι αυτοι δεν μενουν στοιβασμενοι η/και σε αθλια υποστατικα αλλα οτι οι χωροι στους οποιους μενουν πληρουν τις βασικες προυποθεσεις και νομοθεσιες.

Xwrikos

Ανώνυμος είπε...

Σε άλλες χώρες όπως την Αγγλία για παράδειγμα τους δίνουν φαγητό αντί λεφτά. Υπάρχει ειδικό εστιατόριο αν είναι μαζεμένοι πολλοί ή ακόμη γίνεται διανομή ειδών υπεραγοράς στο σπίτι τους και μαγειρεύουν οι ίδιοι

hecate είπε...

ανώνυμε

1) όλοι οι άνεργοι (εφόσον δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος, εννοείται) δικαιούνται δημόσιο βοήθημα από τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας (ΥΚΕ) - το γρ. ευημερίας, δλδ.

2) Μία αίτηση για άσυλο (τώρα που έχει γίνει πιο γρήγορο το σύστημα εξέτασης) εξετάζεται συνήθως εντός τριών μηνών σε πρώτο βαθμό. Με το όρο "αναγνωρισμένος πρόσφυγας' εννοείται το άτομο εείνο που έχει υποβάλει αίτηση ασύλου κ η οποία έχει εξεταστεί κ το άτομο έχει αναγνωριστεί ότι έχει βάσιμο κίνδυνο δίωξης στη χώρα καταγωγής του.

3) Για να δικαιούται κανείς επίδομα ενοικίου (το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο δημ. βοήθ.) πρέπει να προσκομίσει επίσημο ενοικιαστήριο έγγραφο κ να μην έχει ακίνητη περιουσία.

hecate είπε...

Οι συνθήκες διαβίωσης των ληπτών δημ. βοηθ. ελέγχονται θεωρητικά από τις ΥΚΕ. Πρακτικά... δύσκολα τα πράματα...

Οι μετανάστες (υπήκοοι 3ων χωρών) δεν δικαιούνται δημ. βοήθ., παρά μόνο οι αιτητές ασύλου κ τα άτομα με διεθνή προστασία (όπως οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες).

Οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζόμενων μεταναστών πρέπει θεωρητικά να ελέγχονται από το τμήμα επιθεώρησης εργασίας. Στην πράξη... ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα... Οι συνθ. διαβ. των οικιακών εργατριών δεν μπορούν στην ουσία να ελεγχθούν, αφού διαμένουν στην οικία του εργοδότη τους, η οποία, όπως καταλαβαίνεις, θεωρείται ιδιωτική σφαίρα κ άρα δεν μπορεί εύκολα να ελεγχθεί. Σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους μετανάστες, είναι χαρατηριστικό ότι η απόφαση της υπουργικής επιτροπής (1991) που διέπει την απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών προβλέπει ότι αν μια εταιρεία/ εργοδότης δεν πληρεί τους υγεινομικούς κανόνες σε σχέση με την υγεία κ την ασφάλεια των εργαζομένων, τότε δικαιούται αυτόματα να εργοδοτεί υπηκόους 3ων χωρών μέχρι να συμμορφωθεί με τους εν λόγω κανόνες κ να τους αντικαταστήσει με κύπριους/ ευρωπαίους εργαζομενους. Οπότε, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι κατά κανόνα διαμένουν σε υποστατικά εντός του χώρου εργασίας τους, καταλαβαίνεις φαντάζομαι για τι συνθήκες διαβίωσης μιλούμε...

Ανώνυμος είπε...

@hecate

Thnx.

Ο ελεγχος των συνθηκων διαμονης στον οποιο αναφερουμε αφορα τους αιτητες ασυλου και προσφυγες οι οποιοι ειναι ληπτες του επιδοματος ενοικιου και οχι τους εργαζομενους μεταναστες.

Γιατι ειναι δυσκολος ο ελεγχος σε αυτους? Εγω παντος δεν μπορω να σκεφτω που εν το δυσκολο για ελεγχο αυτων των περιπτωσεων .

Για τον ελεγχο της αιτησης γραφεις ελεγχετε σε πρωτο βαθμο μεσα σε τρεις μηνες. Εχει και δευτερο και τριτο βαθμο κλπ? και σε ποσο χρονο ολοκληρωνετε τελικα η διαδικασια?

BTW Εν ειμαι ανωνυμος

Xwrikos.

hecate είπε...

χωρικέ

δύσκολο εν θα έπρεπε να ήταν να ελεγχθούν οι συνθήες διαβίωσης των ληπτών δημ. βοηθ. αν υπήρχε ειλικρινές ενδιαφέρον ε μέρους των λειτουργών των ΥΚΕ. Κάτι που δυστυχώς απουσιάζει... Γιατί δυστυχώς εν εν στην πραγματικότητα κοινωνικοί λειτουργοί, αλλά γραφειοκράτες.

Όταν μια αίτηση ασύλου απορριφτεί σε πρώτο βαθμό ο αιτητής μπορεί να καταχωρήσει δοιητιή προσφυγή. Ο χρόνος εξέτασης σε δεύτερο βαθμό ποικίλει. Συνήθως είναι μερικούς μήνες. Εν θα έπρεπε όμως να έπαιρνε τζιαι τόσο πολύ καιρό - ειδικά αν αναλογιστείς ότι οι πηγές που χρησιμοποιούν για την εξέταση είναι η wikipedia - αν είναι ποτέ δυνατό... τέσπα, όταν μια τέτοια προσφυγή απορριφτεί τότε ο αιτητής μπορεί να καταχωρήσει προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο ενάντια στην απόφαση αυτή, αλλά παραμένει στην κύπρο χωρίς νόμιμο καθεστώς διαμονής. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει δικαιώματα κι εδίδονται διατάγματα ράτησης ι απέλασής του, άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να συλληφθεί, αλλά όχι να απελαθεί, εφόσον εκκρεμεί η προσφυγή του. άρα, ρατείται καθόλη τη διάρεια εξέτασης της προσφυγής του.

hecate είπε...

Το ανώτατο συνήθως εξετάζει μια προσφυγή σε 2 περίπου χρόνια... αν ο αιτητής βρίσκεται υπό κράτηση, τότε επισπεύδεται η διαδιασία.

(όπου λείπουν γράμματα στις αναρτήσεις μου εν το "κ" - κάτι έπαθε το συγκεκριμένο πλήκτρο)

Bananistanos είπε...

Επροσπάθησα να μην περιορίσω την ανάρτηση στα επιδόματα που παίρνουν οι ξένοι αλλά τελικά εκεί οδηγήθηκαμε.

Το πρόβλημα με τα επιδόματα δεν είναι μόνο ποίοι τα παίρνουν, αλλά και το πόσα παίρνουν και για πόσο καιρό. Η άποψη μου για το πόσα, είναι ότι το σύνολο των επιδομάτων που παίρνει κάποιος δεν πρέπει να υπερβαίνει τον δια νόμου μίνιμουμ μισθό. Διαφορετικά, λογικότατα, κάνεις δεν θα ενδιαφερθεί να δουλέψει για να παίρνει λιγότερα. Ή όσοι παίρνουν τον μίνιμουμ μισθό να παίρνουν και επίδομα.

Ανώνυμος είπε...

Υπέγραψα πρώτη φορά 16/6 και τη δεύτερη 28/7. Σήμερα είναι 19/8 και ακόμα δεν πήρα τίποτα. Πόσο καιρό παίρνει συνήθως;