Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Δίκαιη Κοινωνία ΝΟ.293945

Το πιο κάτω άρθρό από το σημερινό Πολίτη είναι ένα ακόμα παράδειγμα της δίκαιης κοινωνίας που ζούμε(το ζουμί στη τελευταία παραγραφο). Φτάνει να έχεις μέσον και ότι θέλεις κάμε, πούλα ναρκωτικά, κάψε αυτοκίνητα, οδήγα όπως θέλεις. Με ένα τηλεφώνημα στο προεδρικό και όλα συγχωρούνται. Και διερωτόμαστε για τον χουλγκανισμό και τα άλλα κοινωνικά προβλήματα. Μα όταν οι κοινωνία δεν έχει κανένα όριο πως να μην ξεφύγει; Όταν δεν υπάρχει τιμωρία πως περιμένουμε τήρησει των νόμων;



"Καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλακή κι αποφυλακίστηκε σε 48 ώρες




Μπήκε, είδε κι έφυγε



Προεδρική χάρη express απονεμήθηκε σε νεαρό κατάδικο, ο οποίος είδε την είσοδο και αμέσως την έξοδο της φυλακής, χωρίς να εκτίσει την 15μηνη φυλάκιση που του επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.









Το κράτος πριν λίγες ημέρες εξήντλησε την αυστηρότητά του σε ένα παιδί 15 χρονών, γιατί δεν είχε παρουσιαστεί στο δικαστήριο για να καταθέσει εναντίον του πατέρα του.

Μάλιστα η αυστηρότητα αυτή δικαιολογήθηκε ως πιστή τήρηση του νόμου, έναντι του οποίου είμαστε όλοι ίσοι... Μάλλον όμως κάποιοι είναι «πιο ίσοι» και αν δεν τα καταφέρουν να αποφύγουν τη δικαιοσύνη, βρίσκουν τρόπο να την ακυρώσουν. Η περίπτωση νεαρού ο οποίος την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών, είναι χαρακτηριστική. Μπήκε στις Κεντρικές Φυλακές, χαιρέτισε... και αποφυλακίσθηκε με προεδρική χάρη μέσα σε ένα 48ωρο!



«Βαριά» φυλάκιση

Ο 27χρονος καταδικάστηκε την περασμένη Τρίτη, μετά από παραδοχή για εμπρησμό αυτοκινήτου. Το Δικαστήριο στην απόφασή του έλαβε υπόψη όλα τα στοιχεία που προσκόμισε η υπεράσπιση, και επέδειξε επιείκεια επιβάλλοντας ποινή 15 μηνών, αν και η νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 14 χρόνια. Μάλιστα λήφθηκαν υπόψη για μετριασμό της ποινής και κάποια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ωστόσο ο νεαρός κατάδικος δεν έμεινε ούτε 48 ώρες στο κελί και αποφυλακίστηκε με προεδρική χάρη, κατόπιν εισήγησης του Γεν. Εισαγγελέα. Η αποφυλάκιση του νεαρού προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των καταδίκων, πολλοί εκ των οποίων εκτίουν ποινές φυλάκισης για πολύ ελαφρύτερα αδικήματα και οι καταδίκες τους είναι πολύ μικρότερες. Μεταξύ αυτών είναι και κατάδικοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα υγείας, εάν όχι και σοβαρότερα, τα οποία ωστόσο αντιμετωπίζονται μέσα από τους μηχανισμούς του σωφρονιστικού καταστήματος. Αν όντως τα προβλήματα του νεαρού ήταν τέτοια που επέβαλαν την αποφυλάκισή του λόγω επιδείνωσης, θα μπορούσε να ακολουθηθεί η διαδικασία που προνοείται από τους κανονισμούς, και έχει να κάνει με εξέταση από ιατροσυμβούλιο και έκθεση των Φυλακών προς τον Γενικό Εισαγγελέα. Ωστόσο, μέσα σε ένα 48ωρο, είναι λογικό, ότι δεν μπορούσε να διαγνωσθεί επιδείνωση.



Ποια δικαιοσύνη;

Εκτός από τους κατάδικους, οι οποίοι θεωρούν σκανδαλώδη την αποφυλάκιση του νεαρού, οργή επικρατεί και μεταξύ των αστυνομικών οι οποίοι ασχολούνται με τέτοιας φύσεως υποθέσεις, αφού θεωρούν ότι οι ώρες και ο κόπος τους δεν έχουν αντίκρισμα, από τη στιγμή που κάποιοι παραβάτες βρίσκουν τρόπους να αποφεύγουν την τιμωρία ακόμα και μετά την καταδίκη τους από τα δικαστήρια. Αίσθημα απογοήτευσης υπάρχει και μεταξύ των δικαστών, καθώς όπως τόνιζαν, θα μπορούσε να ασκηθεί έφεση και να μην χρησιμοποιηθεί το προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας.



Υλοποίησε την απειλή

Ο νεαρός, στις 26 Νοεμβρίου του 2007, είχε βάλει φωτιά στο αυτοκίνητο της μητέρας της πρώην φιλενάδας του, με την οποία είχαν χωρίσει το 2005. Έκτοτε την παρενοχλούσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, βρίζοντάς την και χτυπώντας σε ακατάλληλες ώρες την πόρτα του σπιτιού της. Μία φορά μάλιστα, φέρεται, να την απείλησε ότι θα την κάψει ζωντανή μέσα στο σπίτι της.

Τα ξημερώματα της Κυριακής της 26ης Νοεμβρίου 2007, πραγματοποίησε εν μέρει τις απειλές του. Η ιδιοκτήτρια του αυτοκινήτου σε κατάθεσή της διατύπωσε υποψίες εναντίον του νεαρού, ο οποίος συνελήφθηκε από την Αστυνομία. Αρχικώς, αρνήθηκε κάθε ανάμειξή του στην υπόθεση, ισχυριζόμενος ότι την ώρα του συμβάντος ήταν στο σπίτι του και κοιμόταν. Κατά την ανάκριση που ακολούθησε, ο νεαρός παραδέχθηκε τη διάπραξη του αδικήματος και έδωσε θεληματική κατάθεση, ισχυριζόμενος ότι ήταν μεθυσμένος.







Για λόγους υγείας

Πληροφορίες του «Π» από τη Νομική Υπηρεσία αναφέρουν ότι η εισήγηση για απονομή προεδρικής χάρης στον νεαρό, ήταν αποτέλεσμα της μελέτης ιατρικών πιστοποιητικών που διαβιβάσθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα, μετά την καταδικαστική απόφαση. Ο νεαρός σύμφωνα με τα πιστοποιητικά έκανε στο παρελθόν χρήση ναρκωτικών, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και παρακολουθείται από ψυχίατρο. Στο ιστορικό του καταγράφονται και δύο απόπειρες αυτοκτονίας. Ωστόσο εργάζεται κανονικά και, σύμφωνα με σημείωμα του Γραφείου Ευημερίας, τις ελεύθερες ώρες του ασχολείται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όλα αυτά ήταν γνωστά, όμως, και στο δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι μπορεί να φυλακιστεί, καθώς τα αδικήματα που είχε διαπράξει ήταν ιδιαιτέρως σοβαρά.







--------------------------------------------------------------------------------



Κοντά στην εξουσία

Με πολύ καλές προσβάσεις

Οι γονείς του νεαρού είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Η μητέρα του έχει καθημερινή και άμεση πρόσβαση σε πολιτικά πρόσωπα με επιρροή, ενώ ο πατέρας του είναι υψηλόβαθμο στέλεχος Υπουργείου. Δικαίως μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι αυτές οι ιδιαιτερότητες έπαιξαν ρόλο στην αντιμετώπιση της οποίας έτυχε ο νεαρός, ο οποίος, αν και αποφυλακίστηκε, δεν εστάλη σε κανένα ιατρικό κέντρο για παρακολούθηση ή νοσηλεία, και κυκλοφορεί ελεύθερος με κίνδυνο να διαπράξει νέο αδίκημα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2007 ο νεαρός είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο 500 λιρών για διασάλευση της ειρήνης, ενώ έτυχε αναστολής ποινικής δίωξης για λιποταξία. Το 2008 καταδικάστηκε σε πρόστιμο 150 ευρώ για ανυποταξία. Ο νεαρός υπηρέτησε τελικώς το σύνολο της θητείας του στην ΕΦ.









ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ



Κωδικός άρθρου: 909764



ΠΟΛΙΤΗΣ - 18/11/2009, Σελίδα: 19

2 σχόλια:

MARINOS είπε...

Αυτη η βια είναι που γεννά τα άλλα φαινόμενα βιας που βλέπουμε στους δέκτες μας αυτες τις μέρες...

AnTonymous είπε...

Σε αυτή την περιίπτωση, όχι ακριβώς η βία, αλλά η ατιμωρησία και η έλλειψη του "φόβου" που θα προκαλούσε η ύπαρξη τιμωρίας. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε σημείο που το μόνο που μας σταματά από μιά αξιόποινη πράξη δεν είναι η παιδεία μας, η συνειδηση και η γνώση του τι είναι λάθος αλλά μόνο ο φόβος της τιμωρίας. Χωρίς ακόμα και αυτήν κάποιοι μπορούν να συμπεριφέρονται με νόμους ζούγκλας..