Από τη σημερινή (30/11/09) Αλήθεια:
Η Οκτωβριανή Επανάσταση
Ήταν επανάσταση ή πραξικόπημα;
Παραχωρώ σήμερα την στήλη στον κ. Γ. Γεωργίου που αναφέρεται στην Οκτωβριανή Επανάσταση, η οποία, όπως σωστά σημειώνει, δεν ήταν επανάσταση αλλά ένα πραξικόπημα που ανέτρεψε την πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας.
Α.Κ.
Αγ. κ. Κωνσταντινίδη, προ μερικών ημερών το ΑΚΕΛ γιόρτασε ξανά την επέτειο της «Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης». Ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί διεθνώς, ιστορικά όμως είναι εντελώς λανθασμένος. Οι κομμουνιστές εσκεμμένα παρουσιάζουν τα πράγματα, τόσο στους άλλους όσο και στους ίδιους τους οπαδούς τους, εντελώς παραπλανητικά. Παρουσιάζουν τη «Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση» ως μια λαϊκή εξέγερση, η οποία τον Οκτώβριο του 1917, υπό την ηγεσία και την καθοδήγηση των μπολσεβίκων του Λένιν, ανέτρεψε τον Τσάρο, τον αυτοκράτορα δηλαδή της ρωσικής αυτοκρατορίας, και το καταπιεστικό καθεστώς του, και εγκαθίδρυσε τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Και κανένας δεν αντιδρά μπροστά σε αυτή την ολοφάνερη παραχάραξη της ιστορίας. Όλοι φαίνεται να παραβλέπουν ότι το τσαρικό καθεστώς είχε καταρρεύσει από το Φεβρουάριο – Μάρτιο του 1917 υπό το βάρος μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων, που προέκυψαν μέσα στο χάος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Στη θέση της καταρρεύσασας αυτοκρατορίας ανέλαβε προσωρινά την εξουσία η λεγόμενη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αλεξάντερ Κερένσκυ (στην οποία μετείχε, μεταξύ άλλων, και το μικροσκοπικό κόμμα των μπολσεβίκων), η οποία είχε στόχο να προβεί σε εκτεταμένες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να αναδείξει, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, την πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην ιστορία της Ρωσίας. Ήταν λοιπόν αυτήν, τη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αλεξάντερ Κερένσκυ, και όχι το τσαρικό καθεστώς, που ανέτρεψαν βίαια και με πραξικοπηματικό τρόπο οι μπολσεβίκοι τον Οκτώβριο του 1917. Ο τσαρισμός είχε καταρρεύσει 8 μήνες ενωρίτερα και οι μπολσεβίκοι κανένα ρόλο δεν έπαιξαν στην κατάρρευσή του. Στη ουσία δηλαδή οι μπολσεβίκοι ανέτρεψαν την πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση στην ιστορία της Ρωσίας. Αυτό το έκαναν με τη δύναμη των όπλων, έχοντας ελάχιστη λαϊκή υποστήριξη. Αμέσως μετά κήρυξαν όλα τα άλλα κόμματα παράνομα, εκτέλεσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και βύθισαν τη χώρα για επτά δεκαετίες στο σκοτάδι, εγκαθιδρύοντας ένα από τα πιο στυγνά δικτατορικά καθεστώτα του εικοστού αιώνα. Έχοντας αυτά υπ’ όψιν μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί πόσο παραπλανητικός και πόσο μακριά από την ιστορική πραγματικότητα είναι ο όρος «Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση» που οι κομμουνιστές έχουν, για ευνόητους λόγους, καθιερώσει διεθνώς. Καμία σχέση δεν είχε αυτό που έγινε με επανάσταση ή λαϊκή εξέγερση. Επρόκειτο για πραξικόπημα μιας δράκας ιδεολόγων με ακραίες απόψεις, χωρίς λαϊκή απήχηση, κατά μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.
Γ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΛΑΡΝΑΚΑ
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
άννοιξε κανένα βιβλίο να ξεστραβωθείς τζιαι μεν μας σερβίρεις μαλακίες τζιαι μάλιστα που αναμετάδοση που άλλους.
1. οι μπολσεβίκοι δεν εσυμμετείχαν στην κυβέρνηση Κερένσκυ
2. η κυβέρνηση Κερένσκυ δεν ήταν εκλελεγμένη
3. οι μπολσεβίκοι είχαν κερδίσει ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ την πλειοψηφία στα Σοβιέτ πριν να ανατρέψουν την Προσωρινή Κυβέρνηση τζιαι να δημιουργήσουν το Σοβιετικό κράτος.
Πραγματικά δεν κατέχω το θέμα, απλώς, όπως είπες αναμετάδωσα κάτι που διάβασα και βρήκα ενδιαφέρον.
Διευκρίνισέ μου όμως:
1. σκότωσαν όλους τους πολιτικούς αντιπάλους;
2. κύρηξαν παράνομα τα άλλα κόμματα
3. τι ποσοστό αποδοχής είχαν τελικά;
Φυσικά η όλη συζήτηση είναι φιλοσοφική αφού δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Σοβιετικό σύστημα ήταν δικτατορικό με πολίτες χωρις άλλα δικαιώματα εκτός από φαί, στέγη και κατευθυνόμενη μόρφωση με αντάλλαγμα την εργασία υπήρχε ανάγκη.
Το ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο είναι τι θα ήταν σήμερα η Ρωσσία+ αν η τότε προσωρινή κυβέρνηση κατάφερνε να δημιουργήσει ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης.
κοίταξε η συζήτηση έννεν φιλοσοφική, εν ιστορική τζιαι πολιτική. εν αδιαμφισβήτητο που την ιστορική επιστήμη ότι οι μπολσεβίκοι ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς ιδιαίτερα μετά την ανατροπή της αντεπαναστατικής πραξικοπηματικής απόπειρας του Τσαρικού Στρατηγού Κορνίλοφ τον Αυγουστο του 1917. για αυτόν εκερδίσαν την εξουσία με εκλογές στα σοβιέτ. η οκτωβριανή επανάσταση λέγεται έτσι επειδή τότε εκαταργήθηκεν η δυαδική εξουσία (αστική στην προσωρινή κυβέρνηση, εργατική στα σοβιέτ) με την δημιουργία σοβιετικής κυβέρνησης συνασπισμού Μπολσεβίκων τζιαι μέρους του αγροτικού κόμματος των Κοινωνικών Επαναστατών. εν επίσης παραδεκτό ότι τα σοβιέτ εκπροσωπούσαν μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία όπου ο κάθε αντιπρόσωπος ήταν άμεσα ανακλητός που τους ψηφοφόρους του. μετά την ανάληψη της εκτελεστικής εξουσίας οι μπολσεβίκοι εσυνεχίσαν να εν δημοφιλείς καθώς εφαρμόσαν 2 βασικά αιτήματα του λαού, τον τερματισμό του πολεμου τζιαι την αναδιανομή της γής. για αυτόν εκερδίσαν τον εμφύλιο πόλεμο.
σαφέστατα μέσα στα πλαίσια της διεξαγωγής του εμφυλίου πολέμου τζιαι ιδιάιτερα μετά το 1920 υπήρξαν σκληροί απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους. η επανάσταση εβραχυκυκλοθηκεν τζιαι το σοβιετικό σύστημα επαραμορφώθηκεν καθώς κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1920 υπάχθηκεν εντός του κόμματος με αποκορύφωμα την σταλινική επικράτηση την δεκαετία του 1930.
όσον αφορά το ερώτημα σου εν εντελώς αντι-ιστορικό. η ΠΚ εκατάρρευσεν καθώς δεν εμπορούσεν να ολοκληρώσει την σε εξέλιξη κοινωνική διαδικασία της επανάστασης. η επανάσταση έγινεν. δεδομένο. το ερώτημα εν πως εξελίχτηκεν όι πως θα εμπορούσεν να είσιεν εξελιχτεί χωρίς το (κοσμο-)ιστορικό γεγονός του Οκτώβρη
Re pethkia men anniete tethkia lepta themata ama en ta katehete kala.
Enna sas erti apantisi kai ena men ikserete na apantisete.
Kopelia o ananstasiadis eprodose mas pale.Ekame oti tou ipa pale oi evropaioi etairoi tou kai en thelh na epivalei veto.
A re kolotoumpa ananstasiadi.Kai meta theloume enotita.
Afou nenneki en ise?Eprodoses mia fora ti hora sou.Enna me to kamis deyteri?
Ate elpizo oi alloi na to palepsoun monoi tous.
Δημοσίευση σχολίου