Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Διχοτόμηση

Κατ` αρχήν να πω ότι το 2004 ψήφισα ΝΑΙ παρόλο που σαν μη πρόσφυγας δεν είχα τίποτε να κερδίσω, αντιθέτως μάλλον είχα να χάσω,  αναλάμβανοντας τα ρίσκα των προβλημάτων που θα προέκυπταν. Ψήφισα ΝΑΙ κυρίως γιατί ένιωθα ότι δεν είχα το δικαίωμα να στερήσω από τους πρόσφυγες αυτά που θα έπαιρναν και γιατί, κουτσά-στραβά, θα τελιώναμε επιτέλους με το κυπριακό.

Να πω επίσης ότι δεν με ενδιαφέρει αν ο πρόεδρος μου είναι Ελληνοκύπριος, Τουρκοκύπριος, Σριλανκέζος ή Αριανός, φτάνει να είναι ένας ικανός άνθρωπος που θα εργαστεί για το συνολικό μακροπρόθεσμο συμφέρον του τόπου.

Ούτε με ενδιαφέρει αν διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και στη θέση της δημιουργηθεί το οποιοδήποτε μόρφωμα, φτάνει αυτό το μόρφωμα να εξυπηρετεί όσο το δυνατό καλύτερα τους πολίτες του.

Έχοντας πει τα πιο πάνω, και με τα σημερινά δεδομένα, όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον, πιστεύω ότι οι σημερινές προσπάθειες για λύση δεν θα πετύχουν και ότι η μοναδική βιώσιμη και εφικτή λύση είναι η ξεκάθαρη διχοτόμηση . Οι λόγοι που με κάνουν να το πιστεύω αυτό:
  1. Δεν έχω εμπιστοσύνη στη Τουρκία ότι θα παραμείνει ένας ουδέτερος (έστω) εγγυητής. Θα είναι πάντα ο καραγκιοζοπαίχτης τον τ/κ.
  2. Δεν έχω εμπιστοσύνη στους Βόρειους και Νότιους Κύπριους ότι μπορούν να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Σήμερα πάνε αντίθετα στο καλό του τόπου για να πλήξουν το αντίπαλο κόμμα, πόσο μάλλον για τους ποτζεί...
  3. Δεν ξέρω για τους "ποτζεί", αλλά οι "ποδά" (μιλώ για τους απλούς πολίτες) δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την ΔΔΟ.  Ακόμη και αν βρεθεί μια ευκαιριακή πλειοψηφία που θα ψηφίσει ΝΑΙ (το αμφιβάλλω), θα είμαστε πάντα οι "ποτζεί" τζαι "οι δικοί μας". Θα είμαστε πάντα εμείς που "θα τους ταΐζουμε", θα είναι οι κούλλουφοι,  κλπ
  4. Η ΔΔΟ έχει όλα τα προβλήματα που λένε οι απορριπτικοί*, δλδ πολύπλοκο σύστημα, πολλή κυβέρνηση, περίεργες/άδικες εκλογές κλπ
  5. Με τη διχοτόμηση θα έχουμε πολύ λιγότερα προβλήματα να διαχειριστούμε.
  6. Το ότι θα έχουμε σύνορα με την Τουρκία δεν το θεωρώ καινούριο πρόβλημα. Πάντα είχαμε και θα έχουμε σύνορα με τη Τουρκία. Mε τη διχοτόμηση τουλάχιστον μόνο στρατιωτικά θα μπορεί να επέμβει με πολύ μεγαλύτερο κόστος. Με τη ΔΔΟ θα είναι πάντα μεσ`τα πόθκια μας.
  7.  Εδαφικό. Πιστεύω ότι κάποια εδάφη μπορούν/θα  επιστραφούν. Από εκεί και πέρα να γίνει ανταλλαγή περιουσιών,  να δοθούν χαλίτικα, αποζημιώσεις κλπ..
  8. Ιθαγένεια. Να έχουν  όλοι οι σημερινοί πολίτες της ΚΔ το δικαίωμα να επιλέξουν μια υπηκοότητα, είτε του βόρειου κράτους είτε του νότιου. 
Αυτές είναι οι απόψεις μου, μακάρι να μπορούσα να είχα παραπάνω εμπιστοσύνη στους συμπολίτες μου.

*Δεν θεωρώ τον εαυτό μου απορριπτικό αφου δεν απορρίπτω την οποιαδήποτε λύση χωρίς αντιπρόταση όπως οι ορίτζιναλ απορριπτικοί, αλλά προτείνω άλλη λύση.


 

11 σχόλια:

Woofis είπε...

Don't lose "heart" dude:

http://www.youtube.com/watch?v=oaBi57yQr3s

(δυνατά κατά προτίμησην)

Beatrix Kiddo είπε...

αν και όλα αυτά που λες ισχύουν και συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό αλλά εγώ αυτό τον καιρό εκπλήσσομαι με απόψεις ανθρώπων βαθιά εθνικόφρωνες που κάνουν στροφή 180 μοιρών και μιλούν θετικά για την λύση

Ανώνυμος είπε...

Το 8 τζαι το 3 εν αντικρουομενα.

Στο 6 χρησημοποιεις την λεξη συνορα αλλα υπαρχει μια διαφορα στην μια περιπτωση εχω θαλασια συνορα στην αλλη εχω χερσεα συνρα.

Κατα τα αλλα τα "προβληματα" αυτα υπηρχαν και το 2004 αρα κακως ψηφησες ΝΑΙ επρεπεν να ψηφησεις ΟΧΙ και το 2004. Ατε τωρα ζητα τουλαχιστον ενα δδημοσιον συγνωμην που τους συμπολιτες σου που σε ακουαν/διαβαζαν δημοσια και μετα ζητα προσωπικα συγνωμην σε αυτους που απευθυνθηκες προσωπικα τοτε. Ειναι το λιγοτερο που μπορεις να κανεις.




Aceras Anthropophorum είπε...

Διερωτούμαι τί σε έπιασεν. Εκλώσαν πολλοί τζιει μες τον συναγερμό; οξά λαλείς το απλά για πρόκλησην?

Ο πρόεδρος της νέας διχοτομημένης Κύπρου να σε διορίσει διπραγματευτήν με την Τουρκίαν να χωρίσετε την ΑΟΖ.

Να έβρεις τζιαι έναν φίλον σου να διορίσεις να διαχειρίζετε τες κρίσεις με την γείτονα χώρα, που θα φτάννει μια απειλή (χωρίς πόλεμο) για να ξανίζει τους τουρίστες που εν οι μόνοι που φέρνουν καμιά μπακκίρα στον τόπο.

Να μας εξηγήσεις επίσης πως θα διαχειρίζεται το κράτος των 700 000 Ευρωπαίων πολιτών το διπλανόν των 800 000 Τούρκων.

Με τες νέες ιδέες σου, αν εν πραγματικές τζιαι όχι προβοκάρισμα, ανάπτυξε μας την γεννικήν στρατηγική για την διαχείρισην της δημογραφίας, της πολιτικής σταθερότητας, των κρίσεων έντασης, της διαχείρισης της AOZ, γεννικά του ζωτικού χώρου του Κυπραίου τζιαι τωρά τζιαι ιδίως στο μέλλον.

Bananistanos είπε...

Σίγουρα δεν ισχυρίζομαι ότι έχω πλήρες σχέδιο λύσης. Απλώς, με βάση τα πιο πάνω και όσα βλέπω και ακούω, άποψη μου είναι ότι η διχοτόμηση εν πιο εύκολη λύση. Τούτο με την "επανένωση" βρίσκω το πλέον ρομαντικό, πολλή ταλαιπωρία για να κρατήσουμε τον γάμο ζωντανό, για χάρη των μωρών.

Aceras Anthropophorum είπε...

καλάν εν επιχείρημαν;

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να δω τις δυσκολίες, αλλά όχι την κατάληξη σου. Γιατί και η διχοτόμηση προϋποθέτει διαπραγματεύσεις, συμφωνία, λύση που θα κτίσουμε *μετά* τη συμφωνία, δεσμεύσεις, σχέσεις κλπ κλπ.
Η ΔΔΟ μπορεί να είναι κάπως πιο πολύπλοκη, αλλά μας δίνει ένα πλαίσιο λειτουργίας που *αν* κάτσει θα είναι πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα, άσε που υπάρχει και το ζητηματάκι της ΕΕ: ανήκει όλη η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ, με αναστολή εφαρμογής κεκτημένου μέχρι τη λύση. Πως το λύνεις αυτό;
Γενικά: δώσε ακόμη μια ευκαιρία!

Ασερας: «Εκλώσαν πολλοί τζιει μες τον συναγερμό;» Αμάν κόλλημα! Δηλαδή αν ένα άτομο έχει για κάποιους λόγους μια διαφορετική άποψη, αυτό αντανακλά στο κόμμα που τον έχεις τοποθετήσει; Ή κάμνει πιο εύκολη την επιχειρηματολογία σου;

Bananistanos είπε...

Γιατί εν πιο βιώσιμη η ΔΔΟ; Είδετε τα καρακιοζλικια προχτές (τζε κάθε μέρα) στη βουλή; Παίζουν την χώρα κουμάρι για να την κάτσει ο ένας του άλλου. Φανταστείται τι θα γινεται σε μια δικοινοτική βουλή, δεν θα περνά νόμος...
Το 2004, έβλεπα τα ίδια προβλήματα αλλά δεν ήμουν τόσο απογοητευμένος με τον κόσμο, άρεσκε μου η πολιτική, δεν έχανα συζήτηση στη τηλεόραση, εδιάβαζα καθημερινά εφηεμερίδες. Δεκα χρόνια μετά, τζε μετα όσα επεράσαμε, είμαι σίγουρος πλέον ότι οι πολιτικοί μας (τους οποίους δεν κατηγορώ αφού είναι οι επίλεκτοι μας) δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν μια ΔΔΟ.

Bananistanos είπε...

Up...

Aceras Anthropophorum είπε...

είδες!! τελικά εγινήκετε ούλλοι οι ίδιοι :) Θα έλεγεν κανένας ότι έτσι ήταν η δεξιά πάντα :)

Bananistanos είπε...

Που με αθθυμήθηκες;; Νομίζω είναι απλώς αναγνώριση των πραγματικοτήτων...