Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Κατηγορώ όσους δεν ψήφισαν

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα με ένα επιχειρηματία. Μου έλεγε για μια μεγάλη προσφορά που έκαμε για τη κυβέρνηση και ότι με το που έκαμε τη προσφορά δέχτηκε τηλεφωνήματα από τα τρία μεγάλα κόμματα τα οποία ζητούσαν προμήθεια για να περάσει η προσφορά του! Καλά, τους είπε, αν η προσφορά είναι φτηνότερη; Θα ακυρώσουμε τη διαδικασία, του είπαν.

Λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε ότι έτσι δουλεύουν αυτά τα πράματα αλλά να το ακούς από πρώτο χέρι είναι πιο αποκαρδιωτικό

Με ευκαιρία αυτού του γεγονότος, κατηγορώ όσους δεν ψήφισαν στις εκλογές (και γενικά απέχουν από τις εκλογές) γιατί με την αποχή τους δεν έκαμαν τίποτε για να αλλάξει κατάσταση. Με το να μην κάτσουν να ζυγίσουν τους 30 και βάλε υποψηφίους για επιλέξουν τον λιγότερο απατεώνα, δεν έκαναν τίποτε για να έχουμε λιγότερο απατεώνες να μας κυβερνούν

Δεν δέχομαι ότι είναι όλοι οι ίδιοι, κάποιοι είναι χειρότεροι από τους άλλους και όσο λιγότεροι από τους πολίτες ασχολούνται για να τους διαλέξουν, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν οι χειρότεροι για να εκλεγούν.

Η αποχή δεν αλλάζει τίποτε απολύτος, η μελετημένη ψήφος μπορεί να αλλάξει κάτι.

--Το πιο κάτω ξεκίνησε σαν σχόλιο μετά το σχόλιο του ΑΦ Στ., αλλα επειδή βγήκε μεγάλο το βάζω εδώ

Το σύστημα θα αλλάξει αν οι πολίτες ασχοληθούν σοβαρά με τις εκλογές και τους υποψήφιους.
Το κατηγορώ μου δεν είναι μόνο για τις ευρωεκλογές. Είναι για όλες τις εκλογές και απευθύνεται σε όσους συνηθίζουν να κλαψουρίζουν και να κατηγορούν τους πάντες από μακρυά ενώ το μοναδικό πράγμα που μπορούν να κάμουν για να αλλάξουν την κατάσταση, να ψηφίσουν, δεν το κάμνουν. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να στείλουν "μήνυμα"με το λευκό ή το άκυρο. Αγγούρι μήνυμα στέλλετε, χέστηκε ο Αναστασιάδης ή ο Χριστόφιας αν ψήφισαν 40 ή 50. Τα ποσοστά των εγκύρων τους ενδιαφέρουν και αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά.


Ποια δικαιώματα ρε Ανδρέα; Το μόνο δικαίωμα που έχω είναι η ψήφος μου και τη χρησιμοποιώ όσο μπορώ καλύτερα. Εσύ κράτα τη στο χέρι και θαύμαζέ την. Πως δηλαδή μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα διαφορετικα; Να κάνουμε επανάσταση για να καταργήσουμε τι; Τη δημοκρατία; Πεστε ότι κερδίσαμε, ποιό είναι αυτό το σύστημα που θα φέρει την αιώνια δικαιοσύνη; Βρεστε το σύστημα και μετά συζητούμε την επανάσταση. Προς το παρόν έχουμε μόνο δημοκρατία και δυστυχώς(;) είναι το καλύτερο που έχουμε.

12 σχόλια:

koutso είπε...

Σωστός αλλά πως αλλάζεις το σύστημα χωρίς να έχεις την εξουσία και χωρίς μιά κοινωνία δεχτική σε ανατροπές?

the Idiot Mouflon είπε...

Η ψήφος στις ευρωεκλογές πως θα άλλαζε την κατάσταση στο συγκεκριμένο θέμα;

Κατηγορώ όσους ψήφισαν (εγώ έριξα άκυρο) ότι το έκαναν στα τυφλά μιας και ούτε μισή λέξη δεν μας είπαν οι υπο-ψόφιοι για το τι συγκεκριμένα θα κάμουν στην Ευρώπη. Δηλαδή, σας είπαν "δώστε μας τη θέση και εμείς θα κανονίσουμε" χωρίς να εξηγούν τι και πως ακριβώς θα κανονίσουν και εσείς το δεχτήκατε.

andreas f.stavrou είπε...

Σε κατηγορώ γιατί ψήφισες και έτσι συντηρείς τον κάθε απατεώνα να καταληστεύει τους πολίτες.
Σε κατηγορώ γιατί με την ψήφο σου εκχώρησες εν λευκώ τα πολιτικά σου δικαιώματα σε κάποιο τρίτο.
Σε κατηγορώ γιατί ενώ το έκανες , μετά βγαίνεις και κλαψουρίζεις.
Σε κατηγορώ γιατί νομιμοποιείς την απατεωνιά ψάχνοντας το λιγότερο απατεώνα.

Bananistanos είπε...

Το σύστημα θα αλλάξει αν οι πολίτες ασχοληθούν σοβαρά με τις εκλογές και τους υποψήφιους.

Το κατηγορώ μου δεν είναι μόνο για τις ευρωεκλογές. Είναι για όλες τις εκλογές και απευθύνεται σε όσους συνηθίζουν να κλαψουρίζουν και να κατηγορούν τους πάντες από μακρυά ενώ το μοναδικό πράγμα που μπορούν να κάμουν για να αλλάξουν την κατάσταση, να ψηφίσουν, δεν το κάμνουν. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να στείλουν "μήνυμα"
με το λευκό ή το άκυρο. Αγγούρι μήνυμα στέλλετε, χέστηκε ο Αναστασιάδης ή ο Χριστόφιας αν ψήφισαν 40 ή 50. Τα ποσοστά των εγκύρων τους ενδιαφέρουν και αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά.

Ποια δικαιώματα ρε Ανδρέα; Το μόνο δικαίωμα που έχω είναι η ψήφος μου και τη χρησιμοποιώ όσο μπορώ καλύτερα. Εσύ κράτα τη στο χέρι και θαύμαζέ την. Πως δηλαδή μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα διαφορετικα; Να κάνουμε επανάσταση για να καταργήσουμε τι; Τη δημοκρατία; Πεστε ότι κερδίσαμε, ποιό είναι αυτό το σύστημα που θα φέρει την αιώνια δικαιοσύνη; Βρεστε το σύστημα και μετά συζητούμε την επανάσταση. Προς το παρόν έχουμε μόνο δημοκρατία και δυστυχώς(;) είναι το καλύτερο που έχουμε.

andreas f.stavrou είπε...

Πρώτα από όλα το πολιτικό σύστημα που έχουμε , δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία.Άρεσε το όνομα στους Διαφωτιστές και ονόμασαν το σύστημα δημοκρατία χωρίς να είναι.Αυτή η συνειδητοποίηση είναι βασική για να κάνεις άλλες επιλογές..
Τι είναι; Το νομάζουν και ο Τσόμσκι και ο Καστοριάδης "φιλελεύθερη ολιγαρχία" με την έννοια ότι κυβερνούν οι λίγοι αλλά αναγνωρίζουν κάποιες ελευθερίες ατομικές στον πολίτη.
Τι μπορείς να διεκδικήσεις πολιτικά;Τουλάχιστον το σύστημα όχι να γίνει δημοκρατία αλλά αντιπροσωπευτικό, που σήμερα δεν είναι. Να αποκτήσει ο πολίτης το δικαίωμα να ελέγχει μέσα από θεσμούς τους πολιτικούς και την πολιτική, να λογοδοτούν και να μην έχουν ασυλία.Απλά και κατανοητά πράγματα.

Bananistanos είπε...

"...Να αποκτήσει ο πολίτης το δικαίωμα να ελέγχει μέσα από θεσμούς τους πολιτικούς και την πολιτική, να λογοδοτούν και να μην έχουν ασυλία..."


Πως μπορεί να γίνει αυτό στη πράξη; Να συνεδριάζει η βουλή και τα δικαστήρια στο ΓΣΠ;

the Idiot Mouflon είπε...

Πες μας εσύ ποιες ακριβώς προτάσεις θα προωθήσουν στην Ευρωβουλή εκείνοι που ψήφισες, ποιες ντιρεκτίβες, κλπ.

Αν δεν κάνουν εκείνα που (ουσιαστικά δεν) υποσχέθηκαν, πως θα παρέμβεις;

andreas f.stavrou είπε...

Αν συνεδριάζει η βουλή στο ΓΣΠ, δε σημαίνει έλεγχος αλλά διαφάνεια.
Για τρόπους ελέγχου της εξουσίας, ρώτα τον παππού σου ή κάποιο ηλικιωμένο να σου πει πως ήταν πολιτικά οργανωμένα τα χωριά.
Το ζήτημα όμως είναι ποια είναι η δική σου επιλογή; Θέλεις ή δε θέλεις να ελέγχεις την εξουσία;Δηλαδή είσαι ή δεν είσαι ικανοποιημένος από το παρόν σύστημα; Αν είσαι ικανοποιημένος δε χρειάζεται να ψάχνεις και να χάνεις και την ώρα σου.Ψήφιζε και θα αλλάξουν τα πράγματα.

Bananistanos είπε...

"...Για τρόπους ελέγχου της εξουσίας, ρώτα τον παππού σου ή κάποιο ηλικιωμένο να σου πει πως ήταν πολιτικά οργανωμένα τα χωριά..."

Τον καιρό του παππού μου εδιοικούσαν οι Εγγλέζοι και η εκκλησία. Αν εννοείς αυτό εξήγα πως είναι καλύτερο που το σημερινο σύστημα. Αν εννοείς τις "συνελεύσεις" στις εκκλησιές και τα καφενεία εξήγα μου πως μπορεί να δουλέψει σε χώρες των πολλών χιλιάδων και των εκατομυρίων.

Θέλω να ελέγχο την εξουσία τζε ο μόνος τρόπος να τα καταφέρω είναι να ψηφίσω τους σωστούς αντιπροσώπους μου.

@Ηλίθιο

Δεν ξέρω τι θα κάμουν στην Ευρώπη άλλα βάση του τι εικόνα έχω για τον καθένα εψήφισα τζείνους που ενόμιζα καλλίττερους. Για τον ένα είδη εμετάνωσα άρα στις επόμενες εκλογές θα διαλέξω κάποιον καλύτερο για να με εκπροσωπεί.

andreas f.stavrou είπε...

Το γεγονός ότι διοικούσαν οι Εγγλέζοι δεν υποδηλώνει αντιστοιχίες με τη σημερινή κρατική διοίκηση.
Ο κατακτητής κατείχε την κεντρική εξουσία. Αυτός όμως δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι έλεγχε την οργάνωση των κοινοτήτων.Δηλαδή σε μια κατάκτηση χάνεις τη λεγόμενη εθνική ελευθερία αλλά δε σημαίνει ότι στο εσωτερικό του κράτους είσαι σκλάβος. Την εσωτερική ελευθερία των κοινοτήτων σε μεγάλο βαθμό τη σεβάστηκαν και οι Οθωμανοί.
Σε σχέση με την εκκλησία έιναι άλλο πράγμα η εκκλησία των κονοτήτων και άλλο η εκκλησία του Χρυσόστομου, δηλαδή η κατά απομίμηση του κράτους διοίκηση της εκκλησίας. Άλλο το τότε και άλλο το τώρα. Και δε γίνεται με κριτήρια σημερινά να αξιολογείς το τότε.
Η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων δε μπορεί να γίνει σήμερα στα πλαίσια της φυσικής συνάντησης των ανθρώπων, όπως στις κοινότητες τότε. Η συμμετοχή σήμερα θα είναι ψηφιακή και διαδικτυακή.Το διαδίκτυο μπορεί να επιτελέσει τούτο το ρόλο.

Bananistanos είπε...

Δηλαδή να ψηφίζουν νόμους οι μπλογκερς;

andreas f.stavrou είπε...

Όχι μόνο οι μπλογκερς.Όλοι οι πολίτες.
Με το διαδίκτυο ο λόγος σου δε διαμεσολαβείται, δηλαδή μέσω κάποιου τρίτου, όπως γινόταν πριν. Μπορείς άμεσα να εκφραστείς ελεύθερα. Αυτή η επικοινωνιακή δυνατότητα μεσοπρόθεσμα και σε συνδυασμό με την αλλαγή και άλλων παραμέτρων του συστήματος θα οδηγήσει στη δημοκρατία, δηλαδή να κυβερνά ο λαός και όχι το κράτος και οι φορείς της εξουσίας του.