Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Το (Ε)Κυπριακό Πρόβλήμα

Περί απόσυρσης προτάσεων

Τη σοβαρότερη ένδειξη ότι το Κυπριακό έχει περιέλθει σε νέα φάση στασιμότητας αποτελεί το γεγονός ότι οι ανούσιες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου από μονοήμερες έχουν γίνει πλέον πολυήμερες.
Οι εθνοπατέρες προσέρχονται με τις πολυτελείς τους λιμουζίνες στο Προεδρικό, όπου συζητάνε (δήθεν), προβληματίζονται (δήθεν) χαράζουν πολιτική (ιμίσι μου) και στη συνέχεια προβαίνουν σε δηλώσεις... μεστές νοήματος και οράματος.
Ο κυπριακός λαός έχει εθιστεί σε αυτή την τριαντάχρονη παρωδία του Εθνικού Συμβουλίου και έμπειρος πλέον έχει μάθει τουλάχιστον να το διασκεδάζει. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν θα περάσουν παρά μερικές μέρες από τα βαρύγδουπα ανακοινωθέντα για να αρχίσουν οι κοκορομαχίες. Και κυρίως οι αποκαλύψεις για το τι είπε μέσα κάποιος πολιτικός αρχηγός και τι λέει σήμερα.
Το Εθνικό Συμβούλιο απέτυχε στη λειτουργία για ένα και μοναδικό λόγο. Διότι οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ οι οποίοι εκφράζουν το 70% του πληθυσμού κατάφεραν να γίνουν... μειοψηφία έναντι των τεσσάρων μικρών κομμάτων που μόλις αποτελούν το 25% των ψηφοφόρων.
Όλοι αυτοί οι μικρομεσαίοι έως ανύπαρκτοι, κόπτονται για την πολιτική ισότητα του 20% των Τουρκοκυπρίων, τη στιγμή που στο Εθνικό Συμβούλιο όχι μόνον αντιμετωπίζονται ως πολιτικά ίσοι, απεναντίας έχουν τους ηγέτες του 70% στιγματισμένους ως ηττοπαθείς και προδότες. Το Εθνικό Συμβούλιο δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε στο Κυπριακό από τη στιγμή που ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας για 17 μήνες μετά την έναρξη των συνομιλιών είχε στο πλευρό του τόσο το ΑΚΕΛ όσο και τον ΔΗΣΥ αλλά προ της κριτικής των μικρομεσαίων κομμάτων μάλλον απολογείτο παρά διαπραγματευόταν.
Τα μικρά κόμματα προσήλθαν σε αυτή την τετραήμερη σύναξη ξανά με την ίδια ατζέντα:
* Να αποσύρει τις προτάσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων
* Να εκπονήσουμε σχέδιο Β΄ με βάση το οποίο να επιστρέψουμε στη λογική της πρόταξης της δεκαετίας του 1980

Το ιλαροτραγικό στην όλη υπόθεση είναι τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα δύο μεγάλα κόμματα δείχνουν έτοιμα να συμβιβαστούν με όλες εκείνες τις δυνάμεις που δεν επιθυμούν λύση διζωνικής ομοσπονδίας. Οπότε συμμετέχουν κι αυτοί στην κοροϊδία του κυπριακού λαού.


Κωδικός άρθρου: 942874
ΠΟΛΙΤΗΣ - 28/04/2010, Σελίδα: 12

2 σχόλια:

ρίτσα είπε...

ερώτηση άσχετης που ενδιαφέρεται

από ποιους απαρτίζεται το εθνικό δηλαδή;

Bananistanos είπε...

Απο όποιον κόμμα επιασε 1700+ ψήφους στις βουλευτικές, πρώην προέδρους, τη κουτσή Μαρία κ.α.