Παρασκευή, 2 Απριλίου 2010

Τις χαμηλότερες χρεώσεις

Τις χαμηλότερες χρεώσεις Το ίδιο λάθος που έγινε με τα αεροδρόμια (και συγκεκριμένα τη διαδικασία ΒΟΤ) θα γίνει και τώρα - ακόμη χειρότερο - με τις άδειες για την ψηφιακή πλατφόρμα.
Η λογική με την οποία πρέπει να ενεργεί το κράτος είναι απλή. Το κράτος καθορίζει τα ποιοτικά κριτήρια, τους τρόπους ελέγχου και τις ποινές και δίνει την προσφορά στον διαχειριστή αεροδρομίων που θα επιβάλλει τις χαμηλότερες χρεώσεις. Δίνει την προσφορά στον διαχειριστή της πλατφόρμας που θα επιβάλλει τις χαμηλότερες χρεώσεις. Ας το διαβάσουν οι υπουργοί, οι «βολευτές» και οι 16άρηδες που κρατούν τη δημόσια υπηρεσία στα χέρια τους, ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ.
Το όφελος που θα εισπράξει το δημόσιο, είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες του με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Τελεία! Δεν είναι οι φόροι που θα εισπράξει για να αποπληρώνονται οι παχυλοί και αφορολόγητοι μισθοί των Προέδρων και των 16άρηδων, διευθυντών των υπουργείων.Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ -μπορώ αλλά φοβάμαι να το γράψω- πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθούν αυτό το απλό πράγμα.
Από τη στιγμή που φεύγεις από αυτή τη βάση και λες «αυτός που θα προσφέρει περισσότερα στο κράτος σε διαδικασία πλειοδότησης θα πάρει την άδεια» έχασες το παιγνίδι. Ό,τι και να κάνεις. Ακόμη και να βάλεις όριο στην απόδοση του ιδιώτη ή της cyta π.χ. 14%, τίποτα δεν επιτυγχάνεις. Ακόμη χειρότερα επιτυγχάνεις το αντίθετο. Δίνεις κίνητρο στον άλλο να πλειοδοτήσει όσο περισσότερα μπορεί, διότι το 14% στα 10 εκατ. είναι χαμηλότερο από το 14% στα 20 εκατ.
Όσον αφορά τη cyta το έγκλημα είναι διπλό. Διότι η cyta θα μπορεί να πλειοδοτήσει 100 εκατ. ευρώ και δεν θα την απασχολεί τίποτα. Θα καθορίσει τις τιμές της, βάσει της επένδυσης των 100 εκατ. ευρώ. Κανένας ιδιώτης δεν θα ενδιαφερθεί να αγοράσει από τη cyta «κανάλι» και θα έχουμε μόνο τη cyta και το ΡΙΚ να εκπέμπουν επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Ένας ιδιώτης δεν θα μπορούσε να το κάνει, διότι θα του έμενε το κόστος των 100 εκατ. ευρώ. Της cyta θα το καλύψει ο φορολογούμενος!
Με την ορθή φιλοσοφία όμως, θα μπορούσε να πλειοδοτήσει όποιος θέλει, ακόμη και η cyta (αν και πάλι έχω τους ενδοιασμούς μου). Από τη στιγμή που η προσφορά του/της θα ήταν μια συγκεκριμένη χαμηλή χρέωση κανένας δεν θα είχε παράπονο.
Αν ο κ. Λουκής Παπαφιλίππου (του ΑΝΤ1) ήταν έτοιμος να προσφέρει αυτήν την υπηρεσία με 20 χιλ. ευρώ το μήνα για κάθε κανάλι και έρχεται η cyta να του την προσφέρει με 15 χιλ. ευρώ το μήνα, τότε να είστε σίγουροι ότι και ο κ. Παπαφιλίππου θα ήταν πολύ χαρούμενος. Τώρα όμως ο κάθε κ. Παπαφιλίππου καίγεται, γιατί αυτός που θα κερδίσει την άδεια και πολύ περισσότερο η cyta θα μπορούν να του επιβάλουν μια αχρείαστα ψηλή χρέωση η οποία θα οδηγήσει κάποιους ακόμη και στη χρεοκοπία. Ίσως τελικά αυτό να θέλουμε. Να επιστρέψουμε στην περίοδο του ΡΙΚ που οι ειδήσεις άρχιζαν με αναφορά στον εκάστοτε Πρόεδρο.
Φυσικά αυτή η κυβέρνηση του λαού, με το σημερινό καθεστώς θα πανηγυρίζει ότι έβαλε το κεφάλαιο να πληρώσει... αλλά δεν την πειράζει ότι στο τέλος ο πολίτης της θα έχει... όπως έχουμε σήμερα τα ακριβότερα αεροδρόμια στον κόσμο!


Κωδικός άρθρου: 938407
ΠΟΛΙΤΗΣ - 02/04/2010, Σελίδα: 15

1 σχόλιο:

Theopemptou είπε...

Από τα λίγα που γνωρίζω για το σύστημα που επιλέγηκε έχω και εγώ έγνοια