Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Κυβέρνηση ΜαϊμούΜακέτα μαϊμού

Click to enlarge
ΑΒ. ΝΕΟΦΥΤΟΥ
 Μόνο η εταιρεία του Κατάρ μπορεί να αυξήσει τη συνεισφορά της στην κοινοπραξία
Η μακέτα, που όπως αναφέρθηκε όταν παρουσιάστηκε από την εμίρη του Κατάρ, «κέρδισε ήδη το κοινό», τελικά ήταν μαϊμού.
Δεν αφορά το έργο που προγραμματίζεται να γίνει, γεγονός που στην πραγματικότητα επιβεβαιώθηκε χθες από τον ίδιο το γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, χθες στη βουλή.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατάγγειλαν χθες ως πρωτάκουστο να εμφανίζεται μακέτα για ένα έργο που ακόμα δεν σχεδιάστηκε και δεν συμφωνήθηκε καν. Βουλευτής του ΑΚΕΛ, παραδέχθηκε χθες «η μακέτα που είχε παρουσιαστεί αφορά προκαταρκτικό σχέδιο ιδέας για το τι μπορεί να γίνει». Συμφωνία με την οποία συμφωνούν Κυπριακή Δημοκρατία και Κατάρ να προβούν σε συμφωνία, χαρακτήρισε ο γενικός εισαγγελέας το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί για την επένδυση εκατομμυρίων ευρώ απέναντι από το Χίλτον, όταν αυτή χαρακτηρίστηκε ως προσυμφωνία από βουλευτές.
Μακέτα Παράλληλα εκφράστηκε απορία πώς μπορεί να ετοιμαστεί η μακέτας ενός μεγαλεπήβολου έργου, να παρουσιαστεί μάλιστα επίσημα και δημόσια από την κυβέρνηση, χωρίς να έχει προηγηθεί η ετοιμασία των σχεδίων και οι διάφορες αναγκαίες μελέτες. Απορία που εκφράστηκε από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και από τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ και πολιτικό μηχανικό, Δημήτρη Συλλούρη.
Η μακέτα που είχε παρουσιαστεί αφορά προκαταρκτικό σχέδιο ιδέας για το τι μπορεί να γίνει, επεσήμανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννης Λαμάρης. Νεοφύτου και Συλλούρης διερωτήθηκαν τι θα γίνει στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί να προσφέρει μεγαλύτερο ποσό από την αξία της γης.
Η κοινοπραξία με το Κατάρ θα ζητήσει δάνειο, απάντησε ο υπ. Οικονομικών, χωρίς κρατικές εγγυήσεις. Γεγονός που θα επιφορτίσει το κράτος με άλλα χρέη και με επιπρόσθετα βάρη τους φορολογούμενους.
Αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη της συμφωνίας ή προσυμφωνίας, με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τόνισε πως αν σε δυο – τρία χρόνια διαπιστωθεί ότι το κυπριακό κράτος έχει ζημιώσει από αυτή την επένδυση, θα ευθύνεται ο ίδιος.
Ενημερώνοντας τους βουλευτές, παρόντος και του γενικού εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, για τον τρόπο και τους όρους σύναψης αυτής της συμφωνίας ή προσυμφωνίας, αναφέρθηκε και στο σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο που εκκρεμεί προς ψήφιση ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και αφορά την πώληση κρατικής γης, στην οποία θα γίνει η επένδυση του Κατάρ.
Επεσήμανε ότι οι βουλευτές απλώς ενημερώνονται για το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής και, εάν θέλουν να ταχθούν εναντίον, μπορούν να καταψηφίσουν το νόμο εκείνο. Αναφερόμενος στους όρους καταβολής του κεφαλαίου από πλευράς του Κατάρ, υπογράμμισε ότι με την υπογραφή το Κατάρ θα καταβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία το 25% της αξίας της γης, το υπόλοιπο 25% σε τρεις μήνες και το υπόλοιπο 50% ανάλογα με τα διατακτικά του εργολάβου.
ΑΚΕΛ
Για μικροψυχία και εφαρμογή της πολιτική της καμένης γης κατηγόρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ τον ΔΗΣΥ, ο οποίος επανειλημμένα δήλωσε θετικός στην επένδυση τού Κατάρ. Ο ΔΗΣΥ την ίδια στιγμή εκτιμά ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής για την Κύπρο και γι’ αυτό εισηγείται βελτίωση ορισμένων προνοιών της. Το κόμμα μελέτησε σε βάθος και λεπτομερώς την προσυμφωνία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και κατέληξε σε ορισμένες παρατηρήσεις, τις οποίες επέδωσε στον υπ. Οικονομικών.
Ο Σταύρος Ευαγόρου εξέφρασε λύπη και έκπληξη για τη μικροψυχία, όπως ανέφερε, του ΔΗΣΥ και ιδιαίτερα του αναπληρωτή προέδρου του, που φαίνεται συνειδητά πλέον να στοχεύουν στη δημιουργία προβλημάτων στις όποιες προσπάθειες αναλαμβάνει αυτή η κυβέρνηση.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ theodoulou@alithia-news.com
Αλήθεια 11/05/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: