Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι το δεύτερο πρόβλημα της δημόσιας υπηρεσίας

Το κρατικό μισθολόγιο και οι συντάξεις είναι αναμφιβόλως ένα σημαντικό βαρίδι στην οικονομία του τόπου και σε λίγα χρόνια θα αποτελεί άγκυρα. Κατατοπιστικό είναι το σημερινό άρθρο του Δ.Γεωργιάδη στον Πολίτη (http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=947851&-V=articles).

Πιο σημαντικό πρόβλημα όμως πιστεύω είναι  η αδιαφορία, ανικανότητα και σε άγνωστο βαθμό η διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων.

Ένα ενδεικτικότατο  παράδειγμα είναι η πρόσφατη περίπτωση κατάχρησης στα δημόσια έργα. Δύο υπάλληλοι έκλεβαν για δύο χρόνια το δημόσιο και δεν πήρε κανένας χαπάρι. Και αν δεν ήταν ένας τίμιος εργολάβος να τους καταγγείλει δεν θα έπαιρνε κανένας χαπάρι ούτε στα επόμενα 100 χρόνια. Οι 2 υπάλληλοι πιάστηκαν, οι υπόλοιποι που έπρεπε να τους ελέγχουν και έκαναν τα στραβά μάτια (δωρεάν;) θα είναι στο τέλος της χρονιάς "εξαίρετοι";

Άλλο παράδειγμα είναι οι διάφορες προσφορές που βλέπουμε καθημερινά να πέφτουν στα δικαστήρια και στοιχίζουν εκατομμύρια στο κράτος αλλά και καθυστερήσεις στα έργα. Για να πέσει μια προσφορά στο δικαστήριο σημαίνει ότι οι δ.υ. που την σύνταξαν άφησαν κενά ή δεν κάπου δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Αυτοί, οι "εξαίρετοι" φυσικά υπάλληλοι, συνεχίζουν να ετοιμάζουν προσφορές; Θα πάρουν κανονικά τις αυξήσεις και τις προαγωγές τους;

Δεν εισηγούμαι να απολύεται όποιος υπάλληλος κάνει ένα ανθρώπινο λάθος στα πλαίσια της δουλειάς του. Αλλά αν το συγκεκριμένο λάθος στοίχισε στο κράτος εκατομμύρια, τουλάχιστον ας μην είναι "εξαίρετος" στο τέλος του χρόνου ή να πάρει προαγωγή τον επόμενο. Αν δε το λάθος έγινε από αμέλεια τότε θα έπρεπε να υπάρχουν πιο μεγάλες ποινές πχ μετάθεση ή/και μείωση μισθού. Σε περίπτωση δόλου/κατάχρησης η απόλυση πρέπει να είναι μονόδρομος.

Η ΠΑΣΥΔΥ ασφαλώς  θέλει να προστατεύσει τα μέλη της και θα αντισταθεί σε τέτοιες τιμωρίες. Αλλά προστατεύοντας τους λίγους που δεν αξίζουν την προστασία της η ΠΑΣΥΔΥ θα αφήσει τα υπόλοιπα μέλη της εκτεθειμένα στα μάτια του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: