Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Παπαδόπουλος-Κυπριανού

Σε συνέχεια του χθεσινού μου κομματιού για τα αποκαλυπτήρια προτομής του Κυπριανού από τον Τάσο, αντέγραψα το πιο κάτω άρθρο από τη σημερινή (31.10.07) Αλήθεια.

Μερικά απο τα αποσπάσματα στο εν λόγο άρθρο, τα βρίσκω και ιδιαίτερα επίκαιρα μόνο που αυτή την φορά θα μπορούσαν κάλλιστα να αναφέρονται στον συγγραφέα τους!

ΥΠΕΡ&ΚΑΤΑ: Περί ήθους

Τ. Παπαδόπουλος: «σκέψου πόσο απομόνωσε την Κύπρο ο Σπύρος Κυπριανού, πόσο τη ρεζίλεψε, πόσο ηθικά τη συρρίκνωσε»
Του ΑΛΕΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
Το Φεβρουάριο του 1983 πριν από τις προεδρικές εκλογές του 83, δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Κήρυκας», που ήταν το εκφραστικό όργανο του Τάσου Παπαδόπουλου, διάφορα χολερικά κείμενα εναντίον του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, γραμμένα από τον ίδιο τον κ. Παπαδόπουλο για τον οποίο ο Σπύρος Κυπριανού ήταν «αυτός που τον ακούνε οι ξένοι και γελούν». Επειδή τον τελευταίο καιρό, γίνεται πολύ συχνά λόγος περί ήθους, σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να μεταφέρω εδώ μερικά από τα κείμενα αυτά:O Λίβανος είναι πολύ κοντά«Εσύ που σήμερα καθορίζεις την πολιτική σου τοποθέτηση θα πρέπει να ξέρεις πως ο Λίβανος είναι πολύ κοντά στην Κύπρο και πως η Κύπρος δεν θ αποφύγει την τύχη του Λιβάνου αν η Κοινοπραξία επιβληθεί. Σκέψου πως η ψήφος σου δεν πάει στον Σπύρο Κυπριανού αλλά σ' ένα ετερόφωτο και εξαρτημένο υποψήφιο. Σκέψου ακόμα πως ίσως μια μέρα να μην προλάβεις να δραπετεύσεις από την Κύπρο έστω και με τις πυτζάμες, όταν όλα θα καταρρέουν γύρω σου και όλα θα σε κυνηγούν». (Κήρυκας, Φεβρουάριος 1983).Πόσο τη ρεζίλεψε, πόσο την απομόνωσε«Εσύ που σήμερα θα αναδείξεις με την ψήφο σου την ηγεσία σου, σκέψου πόσο απομόνωσε την Κύπρο ο Σπύρος Κυπριανού, ο υποψήφιος της Κοινοπραξίας, πόσο τη ρεζίλεψε, πόσο ηθικά τη συρρίκνωσε» (Κήρυκας, Φεβρουάριος, 1983).Είναι αυτός που τον ακούνε οι ξένοι και γελούν«Ο Σπύρος Κυπριανού είναι αυτός που τον ακούνε οι ξένοι και γελούν. Και προκαλεί μειδιάματα κατανόησης. Σκέψου πως κατάντησε σήμερα τον τόπο μας μόνο και έρημο χωρίς πραγματικούς φίλους με πολλούς αδιάφορους για την τύχη μας και με πολλούς εχθρούς». (Κήρυκας, Φεβρουάριος 1983).Η ορθή εθνική πορεία του Σπύρου Κυπριανού«Πιστεύουμε ότι η σωστή εθνική γραμμή που ακολουθείται σήμερα στην Κύπρο, ακολουθείται από τον σημερινό και αυριανό πρόεδρο Κυπριανού. Στα κελεύσματα της απειλής για χειρότερα δεινά, αντιτάσσουμε το σθένος και την ορθή εθνική πορεία του προέδρου Κυπριανού. Από τη μεγαλειώδη αυτή συγκέντρωση, βγαίνει το μήνυμα και η λαϊκή εντολή προς τον πρόεδρο Κυπριανού να συνεχίσει αταλάντευτα για τη φυσική και την εθνική επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο». (Γενάρης του 1988).Κοινά ιδεώδη«Ο θάνατος του Σπύρου Κυπριανού είναι μια προσωπική απώλεια ενός φίλου από τα φοιτητικά χρόνια που μας συνέδεαν κοινοί αγώνες, ιδεώδη και προσπάθειες». (12 Μαρτίου 2002

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την άλλη φάση που έκαμε ο Τάσσος του Σπύρου, που του έβαλε στον Κήρυκα την συνταγή με τα Ατιβάν που έπαιρνε τότε ο μακαρίτης (τζιαι αν αθθυμούμαι καλά ήταν για μεγάλη ποσότητα χάπια, οϊ ένα δκυό κουτούδκια τζιαι βλέπουμε), εν την έβαλε ο Κωνσταντινίδης; Ούτε την άλλη που τον αποκάλεσε «Κυπριανική λαίλαπα»; Ήταν κάμποσα που του έσουρε τότε του Σπύρου.

Το πιο ωραίο ίσως θα ήταν να αναδημοσίευε ο Κωνσταντινίδης την τότε αντίδραση του Τάσσου όταν ο Σπύρος τον έδκιωξε που συνομηλιτή στες διακοινοτικές με την κατηγορία περί «Εγκεφάλου» της «Συνωμοσίας». Που εσσιήζετουν τότε ο Τάσσος να δώκει στοιχεία ο Πρόεδρος για τες κατηγορίες που του επρόσαψε...

Έμαθε το καλά όμως το μάθημα ο Τάσσος που τον μακαρίτη. Ξεβαίνεις Πρόεδρος, αμέσως ύστερα τραβάς μια Συνωμοσία Με Στόχο Την Επιβολή Αντεθνικής Λύσης, βρίσκεις τα εύκολα θύματα τζιαι κολλάς τους την ρετσινιά, φοητσιάζεις καλά καλά τον κόσμο τζιαι εκοτσιάνιασες την καρέκλα για τουλάχιστον δκυό πενταετίες. Αν στο μεταξύ επέταξες τζιαι δκυο-τρία σχέδια λύσης του Κυπριακού στον κάλαθο, σικκιμέ, οι ξένοι εννά έβρουν ακόμα σιειρόττερα σχέδια στο μέλλον που εννά το κάμουν ακόμα πιο εύκολο να τρομοκρατήσεις τον κόσμο τζιαι φτού ξανά π' αρκής ώσπου να μας πιάν ούλλους οι Τούρτζοι να ησυχάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε να μάθετε την ιστορία τόσο του Τάσσου Παπαδόπουλου όσο και του αείμνηστου ηγέτη Σπύρου Κυπριανού και μετά να τον κατηγοράτε. Όπως και ο Κωνσταντινίδης.

Σπύρος Κυπριανού
ΖΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ