Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Οι περί βολέματος νομοθεσίες (και δίκαιη κοινωνία)

Πώς αξιωματούχοι και πολιτικοί άρχοντες αυξάνουν τις απολαβές τους από το δημόσιο
Οι περί βολέματος νομοθεσίες
Ο περί Περί «Ουράνιου Ιωαννίδη, Πρόδρομου Προδρόμου και Θάσου Μιχαηλίδη Νόμος», όπως τον αποκαλούσαν χαρακτηριστικά στη Βουλή, πρόσθεσε 10 χρόνια συνταξιοδοτικών ωφελημάτων σε ορισμένους δημόσιους υπαλλήλους. Τώρα ζητούν θυσίες από τη μάζα

Δύσκολο θα είναι το έργο του Προέδρου της Δημοκρατίας τους επόμενους μήνες. Πώς θα ζητήσει θυσίες από τον απλό πολίτη ακόμη και από τη μάζα των δημοσίων υπαλλήλων, τη στιγμή που οι νομοθεσίες έχουν γεμίσει με παραγράφους που ξεφεύγουν από τις γενικές γραμμές αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία τους, απλά για να βολέψουν κάποια συγκεκριμένα άτομα και πόστα. Αν το βόλεμα αυτό είναι αιτιολογημένο μπορεί να το κρίνει ο κάθε αναγνώστης.

Όλοι (σχεδόν) ίσοι
Η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε στην αρχή της ισότητας. Ότι όλοι είμαστε ίσοι έναντι των νόμων. Όσον αφορά το κεφάλαιο φορολογία το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφέστατο. Σύμφωνα με το άρθρο 24 (1) «Έκαστος υποχρεούται να συνεισφέρη εις τα δημόσια βάρη αναλόγως των δυνάμεων αυτού». Δεν κάνει κανένα ταξικό ή άλλο διαχωρισμό. Όπως δημοσίευσε χτες ο «Π», αλλά και παλαιότερα, σε αυτή τη χώρα δεν φαίνεται να είμαστε όλοι ίσοι.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι ο «Π» αποκάλυψε την κίνηση της Κυβέρνησης και της Βουλής να εγκρίνουν σε 50 περίπου αξιωματούχους επιδόματα παραστάσεως 1500 ευρώ το μήνα. Οι δικαιολογίες που δόθηκαν και η μεταχείρισή τους στο να συνυπολογίζεται στον καθορισμό της σύνταξής τους, δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για εισόδημα. Για κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις φαίνεται ότι αυτό το ποσό δεν φορολογείται, ίσως σε όλες. Σημειώνεται πως πάγια πρακτική είναι ό,τι εφαρμόζεται στον δημόσιο τομέα να εφαρμόζεται και στους ημικρατικούς οργανισμούς. Ο «Π» γνωρίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις ήδη δόθηκε αυτό το «επίδομα» παραστάσεως και σε γενικούς διευθυντές ημικρατικών οργανισμών.

Πρόνοιες στις νομοθεσίες
Στο νόμο του Φόρου Εισοδήματος αναφέρεται, στο άρθρο 8 ότι: Απαλλάσσονται από το φόρο-
*Οι επίσημες αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του αξιωματούχου που ασκεί το λειτούργημα του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την απουσία του
*Η σύνταξη που χορηγείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την αποχώρησή του από το λειτούργημα αυτό.
*Το μέρος της σύνταξης που χορηγείται στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την αποχώρησή του από το λειτούργημα αυτό,
*Κάθε άλλο ωφέλημα ή επίδομα που χορηγείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρόεδρο της Βουλής κατά την αποχώρησή του από το λειτούργημα αυτό
*Τα έξοδα παραστάσεως των υπουργών, του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και των μελών αυτής.

Φούσκωμα συντάξεων
Στον περί Συντάξεων Νόμο πέρασε ειδική πρόνοια ότι οποιοδήποτε ποσό καταβάλλεται ως φιλοδώρημα ή ως εφάπαξ ποσό κατά την αφυπηρέτηση των δημοσίων υπαλλήλων απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.
Επίσης στη συγκεκριμένη νομοθεσία έχουν περάσει τροποποιήσεις που «βόλεψαν» κάποιους σε μεγάλο βαθμό. Αναφέρεται ότι ένας δημόσιος υπάλληλος θα εισπράττει τη σύνταξη και το εφάπαξ ποσό του κατά την αφυπηρέτησή του (σημειώνεται όχι με τη συμπλήρωση του 60ού ή 63ου έτους ηλικίας) από τη δημόσια υπηρεσία, μεταξύ άλλων «με την αφυπηρέτηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος για να αναλάβει ο υπάλληλος δημόσιο λειτούργημα ασυμβίβαστο με το αξίωμα ή τη θέση που κατέχει». Όταν δηλαδή ένας δημόσιος υπάλληλος θα εκλεγεί βουλευτής ή θα διοριστεί υπουργός. Ακόμη και όταν θα αφυπηρετήσει «για λόγους δημοσίου συμφέροντος για να διοριστεί σε οργανισμό δημοσίου δικαίου ή αρχ7ή τοπικής αυτοδιοίκησης». Δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι διατηρούν αυξημένα τα ωφελήματα από δύο θέσεις ταυτόχρονα! Για λόγους δημοσίου (όχι προσωπικού) συμφέροντος!
Δεν τους έφτανε όμως αυτό, προχώρησαν στη νομοθεσία και πρόσθεσαν άλλους κανονισμούς με τους οποίους ενίσχυσαν �B1υτά τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα. Υπάρχει κανονισμός που λέει πως αν αποχωρήσει κάποιος για να αναλάβει άλλο δημόσιο λειτούργημα (όπως πιο πάνω) τότε θα λαμβάνει «πρόσθετη σύνταξη και εφάπαξ ποσό». Υπάρχουν διάφορες παράγραφοι και μία από αυτές προσθέτει «δέκα χρόνια θεωρητικής υπηρεσίας» για τους υπολογισμούς των συντάξεων και των εφάπαξ ποσών.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση έγινε το 1999. Όταν ο «Π» ρώτησε να μάθει το με ποια λογική έγινε, η απάντηση που πήρε ήταν «μα μιλάς για τον περιβόητο Περί Ουράνιου Ιωαννίδη, Πρόδρομου Προδρόμου και Θάσου Μιχαηλίδη Νόμο (έτσι τον χαρακτήριζαν τότε στα πηγαδάκια της Βουλής). Τι να σου πω...». Τα τρία πρόσωπα φαίνεται ότι κατείχαν θέσεις στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα και μετά εξελέγησαν στη Βουλή. Ο «Π» δημοσιεύει το σχόλιο χωρίς να σημαίνει ότι είναι αυτά τα τρία άτομα που προώθησαν τη νομοθεσία. Ενδεχομένως τα κόμματά τους να είχαν κρίνει πως έπρεπε να τους ανταμείψουν για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Τα πιο πάνω είναι ένα δείγμα για το τι υπάρχουν στις νομοθεσίες μας. Απλά προσθέτουμε τι πρόνοιες βάσει των οποίων οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζονται στον τελευταίο τους μισθό και όχι αναλογικά με τις διαχρονικές απολαβές τους, γι΄ αυτό και έχουμε προαγωγές σε περιόδους αφυπηρετικής άδειας, οι στρατιωτικοί που αφυπηρετούν νωρίς παίρνουν σύνταξη ένα βαθμό πάνω από αυτόν που αφυπηρετούν και πολλά άλλα.



Από το Γενικό Λογιστήριο
Απάντηση στον «Π»
Ο «Π» έλαβε χτες απάντηση από τον γενικό λογιστή της Δημοκρατίας που αναφέρεται στις απολαβές του Προέδρου. Ο «Π» υπενθυμίζεται, δημοσίευσε χτες (μαζί και τη θέση της Κυβέρνησης), μεταξύ άλλων, ότι οι απολαβές του Προέδρου της Δημοκρατίας, συγκρίνοντας τον Προϋπολογισμού του 2010 και του 2009, ήταν αυξημένες κατά 17% περίπου, επικρίνοντας έτσι την πρωτοβουλία του, να περικόψει οικειοθελώς τις δικές του απολαβές κατά 10%. Αυτό θα τον άφηνε σε περίοδο κρίσης με απολαβές ενισχυμένες κατά 5,8%! Σύμφωνα με την επιστολή του γενικού λογιστή οι βασικές απολαβές του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2009 (εκεί ήταν η μεγάλη διαφορά με τα στοιχεία του «Π») ήταν 100.793 ευρώ και όχι 87.993 που δημοσιεύτηκε. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε την απάντηση του γενικού λογιστή και σημειώνουμε ότι σε τέτοια περίπτωση οι απολαβές του Προέδρου, το 2009-2010 δεν παρουσίασαν ουσιαστική μεταβολή και άρα η μείωση του 10% ήταν πραγματική.

Πώς έγινε η αλλαγή;
Έστω και να ισχύει η θέση του γενικού λογιστή, ο Προϋπολογισμός του 2009 αναφέρεται ξεκάθαρα σε εγκεκριμένες από τη Βουλή απολαβές του Προέδρου 87.993. Τότε εγείρεται ένα άλλο μεγάλο ερώτημα. Πώς τελικά καταβλήθηκε ψηλότερο ποσό στον Πρόεδρο 100.793 ευρώ και γιατί ακόμη και στον Προϋπολογισμό του 2010 που κάνει αναφορά στον Προϋπολογισμό του 2009, το ποσό αυτό παραμένει 87.993;
Ακόμη και να ισχύει αυτή η θέση, ο «Π» σημειώνει ότι για το 2008 ο εγκεκριμένος Προϋπολογισμός αλλά και το ποσό που καταβλήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως βασικές απολαβές ήταν 87-90 χιλ. ευρώ. Αν δεν δόθηκε η αύξηση του 17% το 2009 είχε σίγουρα δοθεί το 2008!

Τα υπόλοιπα στέκουν
Ο «Π» δεν εστίασε το δημοσίευμά του μόνο στις απολαβές του Προέδρου (που και ο γενικός λογιστής επιβεβαιώνει ότι είναι κοντά στις 160 χιλ. ευρώ χωρίς τη συμπερίληψη των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων), αλλά και στο ότι οι απολαβές του είναι απαλλαγμένες από το φόρο, όπως και τα επιδόματα και τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα. Επίσης απαλλαγμένα είναι και τα επιδόματα και οι συντάξεις του προέδρου της Βουλής, θέση στη οποία επίσης υπηρέτησε ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας. Ο «Π» έθεσε λοιπόν το ερώτημα πώς ο Πρόεδρος ζητά απ΄ όλους να πληρώσουν τους φόρους τους τη στιγμή που ο ίδιος δεν πληρώνει σεντ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Κωδικός άρθρου: 936945
ΠΟΛΙΤΗΣ - 25/03/2010, Σελίδα: 15

Δεν υπάρχουν σχόλια: